XXIII. Kovács Sztrikó Zoltán Fizika-kémia diákverseny

2023.11.28. – Szenttamás, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola

Diák:                                            Helység:                                         Mentor:

 

Milinszki Rebeka  8. oszt.     Tiszakálmánfalva             I. hely               Ádám Renáta

 

Erdei Flóra     8.oszt.                       Újvidék                   I. hely              Ádám Renáta

 

Füstös Léna     6.oszt.                Szenttamás                    I. hely             Varkula Attila

 

Jurković Dominik 4.oszt.            Pacsér                           I.hely              Haverpus Zagorka

 

Kollár Vajk  4.oszt.                     Pacsér                            I.hely              Haverpus Zagorka

 

Nagy Márton 4.oszt.                   Pacsér                           I.hely             Haverpus Zagorka

 

Tarján Elvira   8.oszt.                      Újvidék                     II.hely              Ádám Renáta    

 

Balázs Luca 7.oszt                   Szenttamás                      Különdíj            Ádám Renáta

 

Dányi Nikoletta 7.oszt              Szenttamás                Különdíj                 Ádám Renáta

A XXIII. Kovács Sztrikó Zoltán fizika-kémia diákversenynek a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola adott otthont.

A versenyzők három kategóriában mérhették össze tudásukat. A legjobban teljesítő diákok I. helyezést szerezték meg. A 7. és 8. osztályosok közül első helyet szerezte meg az Újvidékről érkező Erdei Flóra kinek munkája az enzimekről szólt, kutatását az újvidéki technológiai egyetemen végezte. Ugyan ebben a kategóriában első helyet ért el Milinszki Rebeka, ki Tiszakálmánfalváról érkezett és az iskolája vegytan kabinjában az ólom sóival foglalkozott, ezek olthatóságát vizsgálta. A kategória második helyezésében Tarján Elvira részesült, ki Újvidékről érkezett. Munkáját otthoni körülmények között végezte el, indikátort főzött lila káposztából és ennek a kémhatását vizsgálta savas és bázisos közegben. A kategória külön díjazottai a szenttamási Balázs Luca és Dányi Nikoletta lett, kik kristályosítást végeztek, több anyaggal, több féle képen.  Az 5. és 6. osztályos kategóriában a szenttamási Füstös Léna szerezte meg az első helyezést. Témája a föld gravitációs értékének meghatározása, matematikai inga segítségével több mérésnek átlagával bizonyította az állandó értékét. A 4. osztályos kategóriában az első helyezést a Pécséről érkező fiúk szerezték meg, Nagy Márton, Kollár Vajk és Jurković Dominik. Ők a szén-dioxid keletkezését illetve tulajdonságát mutatták be, több féle módon.

Minden résztvevő ajándékokban és elismerő oklevélben részesült. A felsős tagozatok első és második helyezettei részt vehetnek egy hetes balatoni táborban. A diákokat felkészítő tanárok a verseny megbeszélést tartottak illetve egyeztettek a verseny jövő évi megszervezéséről. A mentorok és a zsűri tagok is ajándékban illetve elismerő oklevélben részesültek. 

A verseny jó hangulatban, tudással megtöltve telt el. Számos pozitív visszajelzés érkezett a szülőktől, hogy milyen nagy élmény volt a gyermekek számára a verseny és a felkészülés.