Zánkai Erzsébet-tábor beszámoló

2019. augusztus 18-ától 23-áig a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében 145 délvidéki gyerek üdülhetett a zánkai Erzsébet-táborban, akiket 16 pedagógus kísért el. Az Egyesület több évtizedes múltra tekint vissza a balatoni kirándulások terén, minden évben bővítve a csapat létszámát. Idén is nagyszámú, anyanyelvápolással és fejlesztéssel foglalkozó gyermek színesítette a csoportot, de mellettük jelen voltak a VMPE versenyeiről kikerülő, legtehetségesebb gyermekek is. A diákok többek közt a Genius-on, Diák Menedzsment Bajnokságon, Fogyasztóvédelmi Diákversenyen, Szólj, Síp, Szólj népzenei vetélkedőn, Ifjú Fürkész vagy az Öko-Logika természetvédelmi versenyeken, Kalmár László Matematikaversenyen és a Suliszínház Fesztiválon, valamint az általános és középiskolások számára megrendezett Gion Nándor Olvasási Versenyen értek el kiemelkedő eredményeket. A csoport összetételét tekintve, a régió egész területéről érkeztek gyermekek, akiket összekötött a közös cél, a felhőtlen szórakozás és barátkozás lehetősége Zánkán.

A hosszú és fárasztó utazást követően érdekes és változatos programokon vehettek részt, amelyek közül a legnépszerűbbek az erdei és vízi kalandpark, sárkányhajózás és lézerharc voltak, de nagyon érdekes volt a szinkronfoglalkozás is Náray Erika színművésznővel, ahol a gyerekek kipróbálhatták, hogyan adjanak magyar hangot a kedvenc rajzfilmfigurájuknak.

Minden évben, így az idén is megszervezték a Hősök napját, amikor a zánkai strandra tűzoltók, rendőrök, mentők és a honvédség látogatott el, hogy bemutassák a munkájukat.

Ezenkívül a nyaralást koncertek, táncház, színházi előadások, sportrendezvények színesítették. Mivel a táborozás az államalapító Szent István-nappal, azaz augusztus 20-ával esett egybe, így részesei lehettek egy csodálatos ünnepségnek és tűzijátéknak, amit erre az alkalomra szerveztek. Természetesen a magyar himnusz is többször felcsendült, nemcsak ezen a szép napon, hanem a tábornyitó és táborzáró ceremónián is.

A programok megvalósításában nagy szerepük volt az úgynevezett TESO-knak, vagyis azoknak a fiatal tábori munkatársaknak, akik előzőleg komoly képzésen vettek részt, hogy turnusonként 2500 gyerek jól érezhesse magát itt Zánkán, a Tihany és Badacsony közötti balatoni partszakaszon.

A táborozás alkalmával nyolc különböző színű csoportra voltak felosztva a gyerekek, a vajdaságiak a PIROS-csapatba tartoztak. Távozáskor piros pólóba öltözve, könnyes szemmel búcsúzva kiabálták a csapat versikéjét a legközelebbi viszontlátásban reménykedve:

„Mi vagyunk a PIROSAK, a laza gyerekek,

Jól érezzük magunkat, de csakis veletek!

Csak a piros, csak a piros, hej-hej,

Csak a piros, csak a piros, hej-hej!”

Rekeczki Angéla

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”26″ gal_title=”Zánka Erzsébet-tábor”]