A Sulifeszt bánáti, ötödik elődöntője

A VMPE tegnap, 2014. április 24.- én szervezte meg a 14.Vajdasági Suliszínház Fesztivál bánáti elődöntőjét, Lukács Gabriella szervezésében. Az anyanyelvápolók gyermekszínjátszóinak bemutatkozásán Muzslyán, több mint száz általános iskolás lépett fel. A Jódal Rózsa, Takarics Róbert és NagyMargit összetételű bíráló bizottság 12 előadást láthatott az anyanyelvápolási oktatók rendezésében. A nezsényi óvodások léptek fel elsőként a „Tükör ” című jelenettel, versenyen kívül. Iskolás csoportjuk a „Susztermatt” című előadással bemutatták, mennyire fontos a munka, csak utána következhet a sakkozás, no meg a sütemény annak, aki nyer. Ábel Kornélia foglalkozott a gyere kekkel, a harmadikos Losonc Rudolf a színészi alakításért kapott díjat.

A homokrévieket (Mokrin) Szirák Katalin készítette fel, „A három pösze lány” népmese- feldolgozást adták elő. A történetben egy szegény özvegyasszony a pösze lányait akarja férjhez adni. Amikor egy szép szál legény háztűznézőbe jön, az asszony megtiltja a lányainak, hogy megszólaljanak. Ám a lányok mégis megszólalnak és legény elmenekül.

A bókaiak Petőfi versösszeállítással léptek fel, ők a zenei válogatásért kaptak elismerő oklevelet. Urbán Molnár Éva készítette fel őket.

A módosiak maguk írta darabot mutattak be „Az egyes” címmel. Hangulatos előadásukat Monity Lídia rendezte. Iskolai egyesről és ötösről van szó, és egy kamasz fiúról, aki nagyon szeret a lányok társaságában lenni. A főszereplő hatodikos Boros Ervin a színészi alakításért részesült elismerésben.

Magyarittabé idén is bizonyított, 2011-ben ők nyerték a fesztivál döntőjén a fő díjat, most két színdarabbal vettek részt a fesztiválon. Az alsósok „Egerek” című mesejátékkal léptek fel, a felsősök „A varjú és a pávák” című darabot mutatták be. Petes Erzsébet a protestáns múltban keresgélt téma után, egészen Heltai Gáspárig, (lelkész, író, műfordító, Száz fabula – 1560), illetve Fáy Andrásig nyúlt vissza (író, politikus, Fáy András eredeti meséi és aforizmái - 1820). Az állatmesében a varjú megutálja a saját nemzetségét és idegen tollakkal ékeskedve páva akar lenni. De a pávák letépik a tollait és elkergetik. Idén is továbbjutottak a fesztivál döntőjére, övék volt a legjobb előadás A beodrai gyerekek „A tücsök és a sáska” című előadás jelmezéért részesültek elismerésben. Dulka Gyöngyi foglalkozik velük.

Az ürményházi Viola Lujza tanítványai tavaly a fesztivál egyik első díjazottjai voltak. A gyerekek idén is Lázár Ervin mesevilágába vezettek el bennünket, „Vacskamati, a világméretű nagy egyetemes csaló”-val. A tanárnő a VMPE anyanyelvápolói programjának a szakmai vezetője, a VajdaságMa portál nyelvművelő jegyzeteinek szerzője ezúttal is a gyermekek szókincsének fejlesztésére törekedett Vacskamati gazdag nyelvezetével. Pl. a barack “ványadt, csenevész, ösztövér, gyöszös, csökött” lehet. A szép magyar beszédért és Szokola Simon Lénárd színészi alakításáért járt nekik elismerés.

Lukács Gabriella tanítónő, a tavalyi szintén első díjas Nagybecskereki Oktatási Központ lelke és működtetője, idén két színjátszó csoporttal érkezett. A Csipet-csapat (a kicsik) a Móra Ferenc által írt „Kuckó Király” című előadást, a Tiszta szívvel – lélekkel csoport (a nagyok) „A halhatatlanságra vágyó Bálint királyfi” mesejátékot mutatta be. A kicsik a dramatizációért nyertek elismerést. A nagyok az élet-halál kérdését feszegető mesével mutatkoztak be, amely az élet győzelmével végződik, a kaszás halál kudarcot vall. A zsűri az előadást a legjobb rendezés és díszlet díjával jutalmazta. Újszerű megoldást is láthattak a nézők, árnyjátékok tették érdekessé a nem mindennapi előadást.

A tamásfalviak sem maradnak le a többi csoport mögött, hiszen két évvel ezelőtt ők vitték el a pálmát a gálaműsoron. Van-e csikótojás a világon? - ezt tőlük tudhattuk meg „A rátóti csikótojás” című népmesefeldolgozásban. Rátóton a vének tanácsa olyan okos, hogy egy hatalmas tököt csikótojásnak vél, maguk ülnek rá, hogy kiköltsék. Rajtuk nevet ország-világ. A hatodikos Raffa Viktor már több alkalommal bebizonyította, hogy nagyszerű kisszínész, a nyolcadikos Szekula Tamással együtt a színészi megjelenítésért díjazták őket. A darabot Szarka Edit rendezte.

Az idei muzslyai elődöntőn a színészi alakításért öt kisszínész nyert elismerést, ami arra enged következtetni, hogy az anyanyelvápolási programhoz kapcsolódó gyermekszínjátszás folyamán felfedezzük a tehetségeket és hosszas fejlesztő munkával fejlesztjük, kibontakoztatjuk. Ugyanakkor minden résztvevő anyanyelvi kincstárát gyarapítjuk.

FOTÓK a rendezvényről Nagy Margit blogján

VISSZA A FŐOLDALRA>>