ANYANYELVÁPOLÓ CSOPORTOK SZEMLÉJE

XXIII. Szórakoztató szóra késztető anyanyelvápolási szemle

2017. május 13.

Az anyanyelvápoló csoportok évi rendszerességű találkozójára került sor 2017. május 13-án, Újvidéken az Apáczai Fiúkollégiumban.

A XXIII. Szórakoztató Szóra Késztető Szemlén tizenhárom csoport mutatott be az iskolaév folyamán tanultakból egy csokorra valót. Anyák napi versválogatással léptek a közönség elé az erzsébetlaki és a homokrévi óvodások és kisiskolások. Különböző versösszeállításokkal szerepeltek az anyanyelvápolók Nezsényből, Titelről, Nemesmiliticsről és Csonoplyáról. Bókáról téli versekkel, Ürményházáról tavasziakkal, Surjánból húsvétiakkal, Beodráról pedig „álmos” versekkel léptek fel a kis versmondók. A Nagybecskereki Oktatási Központ képviselői díjnyertes versekkel mutatkoztak be, a módosiak a mondókákkal foglalkoztak, a magyarittabéi csapat pedig a magyarittabéi lakodalmas hagyományokról beszélt. Az előadásuk után fölszelték a lakodalmas fonottkalácsot, így mindenki megkóstolhatta azt.

A gyerekek föllépése és a tízórai elfogyasztása után, a fölkészítők (Erzsébetlak – Mijatov Irén, Módos és Titel – Monić Lídia, Surján és Bóka – Molnár Urbán Éva, Homokrév – Szirák Katalin, Ürményháza – Viola Lujza, Nezsény – Ábel Kornélia, Beodra – Dulka Gyöngyi, Magyarittabé – Petes Erzsébet, Nemesmilitics – Szabó Márta, Csonoplya – Krizsán Valéria, Nagybecskereki Oktatási Központ – Lukács Gabriella) megbeszélést tartottak Nagy Margit elnökasszonnyal. Itt elhangzott, hogy több prózai részletet, esetleg közvetlen beszélgetést is be lehet a jövőben iktatni a szemlére készülők programjába.

Az évi munka néhány részletének bemutatása után megkönnyebbülve utaztak haza a kis anyanyelvápolók.

Viola Lujza

Fotó: Nagy NikolettaXXI. Szórakoztató szóra késztető anyanyelvápolási szemle

2015. május 9.

Nehéz olyan helyen dolgozni, anyanyelv-ápolási órákat tartani, ahol nincs magyar tagozat az iskolában és a gyermekek otthon is szerbül beszélnek a szüleikkel. Valamivel könnyebb jó eredményt felmutatni a magyar tagozatokon tanuló gyermekek oktatása terén. Tizenegy helységből érkezett általános iskolások és óvodások léptek fel Újvidéken, 2015. május 9-én a Nikola Tesla Általános Iskolában a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének anyanyelv-ápolási szemléjén.

E szemlét évente rendezik meg a Szórakoztató Szóra Késztető anyanyelv-ápolási program keretében, itt adnak számot a gyermekek az évi munkájukról. Nezsényből, Erzsébetlakról, Bókáról, Csonoplyáról, Nemesmiliticsről, Homokrévről, Módosról, Ürményházáról, Beodráról, Nagybecskerekről és Tamásfalváról érkeztek a résztvevők, verseket, nyelvtörőket, közmondásokat, énekes gyermekjátékokat mutattak be.

A fellépés során a tehetséges gyermekekre is felfigyelnek a pedagógusok, például idén a nemesmiliticsi elsős Gospity Izidóra kiváló versmondását emelték ki, Weöres Sándor: Pletykázó asszonyok című versének előadásával nagy derültséget váltott ki. A módosiak ügyesen vették a nyelvtörők akadályait, a nagybecskerekiek Szilágyi Domokos, Petőfi Sándor, Bogdán József és Arany János verseiből válogattak, nagyszerű előadással. Az ürményháziak és tamásfalviak is szépen bizonyították a magyar nyelv iránti szeretetüket. Erzsébetlakról óvodások jöttek, az őket vezető tanítónőtől megtudtuk, hogy a következő tanévben 5 elsős lesz, ami nem kis eredmény ebben a környezetben. Arról is beszélt, hogy egy család, akinek a kisfia hatodik lehetne az osztályban, idén külföldre költözik, ezt a falut sem kerüli el a kivándorlás szele. A nezsényi gyerekek az előadás után egy-egy szál papírrózsával kedveskedtek a közönségnek.

A szemlét követő megbeszélésen a nyári tervekre is sor került. A Kincses Tarisznya tábort Muzslyán lesz június 22–26., a Szórakoztató szóra késztető tábort Nemesmiliticsen június 29- július 3. között rendezik meg, a budapesti székhelyű Ágoston Sándor Alapítvány tábora Módoson augusztus 10 –16. között lesz, a maradéki tábor időpontja is augusztus. Az Erzsébet táborba, Zánkára 100 gyerek mehet augusztus utolsó két hetében, a székelyföldi Ivóban megrendezett középiskolai tábor július végén kezdődik.

Nagy Margit

Fotó: Lukács Zsolt


XX. Szórakoztató szóra késztető anyanyelvápolási szemle

2014. május 24.

Vidám gyermekkacaj fogadta azokat a látogatókat, akik szombaton, május 24-én a Nikola Tesla Általános Iskolában jártak Újvidéken. Míg ez nem teljesen váratlan egy suliban, a hétvégén a szórványból érkezett óvodások, iskolások lámpalázas izgalma társult az általános zsibongáshoz: a Szórakoztató szóra késztető anyanyelvápoló program éves szemléjére készülődtek a gyermekek.

A program keretében mintegy 350 szórványban élő gyermek vesz részt, akik gyakran szerb nyelvű óvodába, iskolába járnak és az anyanyelvápoló órákon kívül nincs más alkalmuk magyarul beszélni. Az idei szemlére 42 tanuló érkezett a felkészítő tanáraik kíséretében.

Versösszeállítást adtak elő a szemle műsorában az erzsébetlakiak (Mijatov Irén felkészítésével), a nezsényiek (Ábel Kornélia), a maradékiak (Túri Izabella), a homokréviek (Szirák Katalin), az ürményháziak (Viola Lujza), a beodraiak (Dulka Gyöngyi), és a nemesmiliticsiek (Szabó Márta).

A bókai anyanyelvápolók Muzsikusok című fellépését Molnár Urbán Éva állította össze. Móricz Zsigmond A török és a tehenek c. versét adta elő a Krizsán Valéria vezette csonoplyai anyanyelvápoló csoport diákja. A Jeles napok tréfás felsorolását a Módosról érkezett anyanyelvápolók adták elő Monić Lídia vezetésével. A Nagybecskereki Oktatási Központ csoportja versfűzért szavalt és Weöres Sándor versét énekelte el Lukács Gabriella összeállításában. Szarka Edit felkészítésével. A rokon értelmű szavak versben és mondókában címmel tartottak előadást a tamásfalviak. A Magyarittabéről érkezett anyanyelvápolók Petes Erzsébet vezetésével oktató-ismertető előadást tartottak a drámai művekről.

A szemle végeztével csoportkép készült, majd uzsonna és édesség várta az éhes gyereksereget. Viola Lujza tanárnő a szemle értékelésében örömét fejezte ki, hogy az idén változatosabb volt a program, nem csak verssel, hanem prózával is kísérleteztek a felkészítők. Viola tanárnő a műsor befejezése után készült beszélgetés során elmondta:
- Igyekeznek a gyerekek. Nagyon nehéz nekik Nezsényben, Módoson és Homokréven. Rossz a kiejtésük, de ez nem a tanárok hibája, otthon nem gyakorolnak. A gyerekek nem beszélnek magyarul még a vegyes házasságban sem, és ilyenkor nehezebb megtanulni a műsort is. Ennek ellenére nagyon korrektül szerepelt szinte mindenki, csak egy-két baki volt, és alig volt, aki megakadt.

A gyerekek egymás között szerbül beszélnek, ez is baj része. Az enyémek, az ürményháziak is mind vegyes házasságból származnak. Marianna, az egyik kislány, fogadott gyerek. Ő teljesen szerb, és egy olyan családban van, ahol szlovák az anyuka, magyar az apuka, de szerb iskolába járnak a gyerekek, és így persze, hogy szerbül beszélnek egymás között. Szerencsére magyar órán (így nevezik az anyanyelvápoló órákat) értik a nyelvet.

Erzsébetlakon most óvodáskortól próbáljuk az indítani az anyanyelvápolást, hátha több gyereket írnak be utána a magyar tannyelvű alsó tagozatra. Tavaly állítólag az anyanyelvápoló programnak köszönhetően írattak be egy gyereket magyar tagozatra.

A szórványban Bókán, Homokréven, Maradékon, Módoson nincsen magyar tannyelvű tagozat. Beodrán, Erzsébetlakon, Nezsényen és Tamásfalván csak alsós osztályok vannak, míg teljes, nyolc osztályos magyar iskolába Magyarittabén, Nagybecskereken, Nemesmiliticsen és Ürményházán járhatnak a diákok. Ürményházán két szem gyerekből áll az ötödik osztály például. Az egyik ötödikes most heti háromszor gyógytornára jár, olyankor a társa maga van az órákon. A csonoplyai gyerekek Nemesmiliticsre járnak mikrobusszal – fejezte be Viola tanárnő.

A szemle értékelése során a felkészítő tanárok megbeszélték a nyári programokat is. A gyermekek kirándulhatnak majd a Szórakoztató szóra késztető anyanyelvápolási táborba, a Kincses Tarisznya Táborba, a Maradéki Táborba, és a balatoni Erzsébet táborba.

Stanyó Gábor

FOTÓK a rendezvényről Nagy Margit blogján

VISSZA A FŐOLDALRA>>