IVÓI TÁBOR

A GENIUS konferencia és verseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson voltak

Gyere el, kérünk, légy a vendégünk!
S lesz egy szép, közös emlékünk,
ha a víz, ha a part, ha a Nap is kitart,
s nem kapunk ki egy nagybb vihart.

Gyere el! Végül, ami itt készül,
azt elviheted majd emlékül.
Az a víz, az a part, az a Nap is a Tiéd,
az ég most folyton kék…

/Tábordal/

2014. 08. 09.

A Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület által szervezett GENIUS konferencia és verseny díjazott tanulói jutalmul több, mint negyven helyet kaptak Ivóban, Erdélyben, az Erzsébet Diáktáborban. Ivó Erdélyben, Hargita megyében található Zetelakától északkeletre fekvő, Zetelakához tartozó település. Ivó névadója egy sebes, tiszta vizű hegyi patak. Innen közelíthető meg a Hargita hegyvonulatának legmagasabb csúcsa az 1801 méter magasságú Madarasi Hargita, amely Székelyföld legmagasabb vulkanikus hegye. A tanyasi típusú település az idők során átalakult nyaralóhellyé, a 3-400 állandó lakos elszórtan él a több négyzetkilométeres területen. Ivótól 5 kilométernyi távolságra, 800 méteres tengerszint feletti magasságon található a 140 hektár felületű, 15 millió köbméter vizet magába fogadó zetelaki víztározó, amely lehetőséget nyújt kajak-kenuzásra, horgászásra, úszásra, de az is jól érezheti magát, aki “csak” a természet szépségeiben szeretne gyönyörködni.

A táborlakó gyerekek számára 18 darab 8 személyes szoba illetve egy 4 személyes szoba biztosított közös mosdóval és zuhanyzóval, emeletes ágyakkal. A kisérők részére 5 egyenként 3 ágyas szobát biztosítottak saját mosdóval és zuhanyzóval. Ezen kívül a közösségi tereknél is helyet kapott több női és férfimosdó is. A tábor összesen 163 személy elszállásolására alkalmas.

A negyvenhárom fős vajdasági diákcsapat valamint az őt kísérő öt pedagógus izgatottan készült az útra és augusztus 3. - 8. között egy hetet tölthetett el a táborban és vehetett részt remek programokban. A táborban a Kárpát-medence országaiban, nemzeti kisebbségeiben, szórványaiban élő magyar nemzetiségű, de nem Magyarországon élő gyermekek vehettek részt. A pályázat kiírója az Erzsébet a Kárpát- medencei Gyermekekért Alapítvány volt. Ebben a turnusban Ukrajnából, Szlovéniából, Horvátországból, Romániából illetve Szerbiából érkeztek a 18. életévüket be nem töltött, érvényes tanulói jogviszonnyal rendelkező, magyar nemzetiségű, zömmel középiskolás diákok.

Utunk Segesváron át vezetett a táborozó helyre, ezért nem hagyhattuk ki, hogy ne tisztelegjünk legnagyobb magyar költőnk, Petőfi Sándor segesvári emlékművénél. Az emlékmű a főút mellet Héjjasfalva felé, az Ispán kútnál a költő feltételezett elestének helyén áll.

A tábor első napján érkeztek a csapatok, így a vajdasági csapat hosszú, tizenhárom órás utazás után elsőnek érkezett a táborba. A csapat tagjai Vajdaság különböző helységeiből illetve iskoláiból érkeztek. Az érkezést adminisztráció, majd szobabeosztás követett, majd ezután szabadtéri játékokon, kézműves foglalkozáson vettek részt a diákok. Este, a kiadós vacsorát követően tábornyitó ünnepséget szerveztek a táborvezetők, amikor is a különböző régiókból érkezett csapatok képviselői átvették a tábor zászlót megőrzésre és vigyázták azt a tábor egész ideje alatt. Ezt követően szabadprogram, majd az esti tisztálkodás következett, utána pedig a takaródó, illetve lámpaoltás.

A táborozás második napja szigorú rend szerint történt. A reggeli zenés ébresztő után a reggeli torna, majd a szobaellenőrzés következett. A reggeli után a táborlakók látogatást tettek a vadasparkban. Az Ivói Vadaspark Erdély szívében helyezkedik el, 320 hektárnyi területen. Hargita megyében található, Ivó falu mellett, Székelyudvarhelytől 30 kilométerre. Az állatállomány gím és dámszarvasból, őzből, muflonból és vaddisznóból áll. Erdei patakok folynak át rajta, és hegyek veszik körül. Ez a vidék teremti meg azt a varázslatos miliőt, ahol a szarvasok, őzek és muflonok természetes környezetükben élhetnek. A vadasparkon végzett módosítások a lehető legminimálisabbak. A földutak és hidak kialakítása a látogatók kényelmét szolgálja, hogy a természet szépségére figyelve bárki bejárhassa a parkot, megcsodálva az ott féltve őrzött vadvilágot.

Ebéd után pihenőn majd szabadtéri játékos vetélkedőn vehettek részt a csapatok, este pedig a vacsorát követeően rendhagyó irodalom óra - színházi előadás következett az ebédlőben.

A táborozás harmadik napja is kiránduló nap volt. Ekkor a csapatok Korondra illetve a Parajdra, a sószoroshoz kirándultak. A csoport, útban Korond felé, Farkaslakán megkoszorúzta Tamási Áron Kossuth - díjas népi író sírját.

Korond, község a romániai Hargita megyében. A Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja. Híres fazekasfalu, vasas-kénes gyógyfürdővel, négy borvízforrással. Alkalmunk nyílt megtekinteni a korongos és a kézi szövő munkáját is.

A parajdi Sóhát és Sószoros országos védettségű, geológiai természetvédelmi terület. Sokan tudnak a parajdi sóbányáról, viszont kevesen ismerik a parajdi Sószorost, mely a bánya bejáratához viszonyítva a Sóhát túlsó oldalán fekszik. Ahhoz, hogy megértsük a parajdi só "jelenét", fontos, hogy ismerjük a geológiai múltat. Az őstengertől leszakadt, majd az Erdélyi-medencében elzáródott tóból a klímaváltozások során nagy mennyiségű só rakódott le. A sóréteg keletkezése kb. 20 millió évvel ezelőttre tehető. Erre a rétegre rakódtak rá folyamatosan az üledékek, amelynek súlya alatt a só, az Erdélyi-medence peremvidékeinek felszínközelbe került, néhol átszakította a fedőrétegeket, és "pozitív felszíni formákat" hozott létre. Méretei sem elhanyagolhatók, gyökere 3 kilométer mélységig hatol, átmérője eléri az 1,4 kilométert. Ez a mennyiség több mint 100 évig elláthatná egész Európa sószükségletét. A Sóháton főleg dolinák, víznyelők teszik változatossá a tájat, ezzel szemben a Só-szorosban – ahol a só kibújik az agyagrétegek alól – éles, lándzsahegyszerű tüskék, karr formák csipkéjének látványa fogadott bennünket. A sós források mentén gyakoriak a sóvirágzások. A karr formákra és a sóvirágzásokra jellemző, hogy nem időtállóak, már az első nagyobb csapadékmennyiség módosítja, eltörli őket, helyükbe pedig újak születnek.

Korondnál kis kitérővel megtekintettük a Csigadombot is. A A Csigadomb a Parajdi-medence déli részén található, Korond északi kijáratánál, az országúttól keletre. A Csiga-domb (helyi nevén Rakodó-hegy) 8 hektáron fekvő karbonát forráskúp-telep, Románia legnagyobb aragonit-előfordulása, amely 1980-tól földtani rezervátum. Az aragonit a CaCO3 rombos rendszerben kristályosodó ásvány, a kalcit polimorf módosulata. A korondi aragonit a meszes lerakódások egy különleges fajtáját képezi. Érdekessége, hogy a szokványostól eltérő módon, hideg, szénsavas, sós oldatból csapódik ki. A hely méltón viseli a ’’székely gyémánt szülőhelye’’ nevet.

Útban vissza a táborhelyre, Szejkefürdőn megkoszorúztuk Orbán Balázs síremlékét is. Orbán Balázs sírja az egyik legfontosabb székelyföldi zarándokhely. A legnagyobb székely Budapesten halt meg 1890. április 19-én. Végakarata szerint a Szejkefürdőn temették el, a fürdőtelep közelében. Ugyanitt található a székelykapu-múzeum is. A sír utáni legelső kaput még Orbán Balázs állíttatta a Szejkére, halála előtt két évvel. Utána sorban jönnek lefele a kapuk, szám szerint tizenöt darab van.

A kirándulást kiadós ebéd követte, majd pihenődélután következett. Este, vacsora után csocsó illetve ping-pong bajnokság következett. A vajdasági diákok mindkét versenyben jeleskedtek.

A negyedik nap délelőttjén tábori olimpiát szerveztek vendéglátóink, majd délután a Madarasi Hargitára kirándultunk. Vacsora után a FOLKER együttesel táncház következett.A táncházzal még nem ért véget a napi program, ugyanis este féltízkor kezdődött a bátorságpróba és csak utána következett a lámpaoltás, amikor is mindenki fáradtan, de tele élményekkel nyugovóra hajtotta a fejét.

A tábor ötödik napján kezdődött az Erzsébet vetélkedő, plakát és rajzverseny valamint készülődtek a csapatok az esti Ki mit tud?- ra. Vacsora után kezdődött a díjátadó, táborzáró ünnepség. A csapatok értékeléskor kiderült, hogy a vajdasági csapat első helyezést ért el.

Az utolsó nap készülődés, a búcsúzás napja volt.

„...eszembe villant a kirándulás.

Az ég feletted genciána-kék,
ragyog reád a végtelen vidék.
A hátizsákodat büszkén viszed,
kövek közül szürcsölsz forrásvizet.
Bokor tövében elrejtözve vár
tündér-virág: tarka rigó-pohár.
Az erdö száz kincset kínál neked:
arany bábrablót, höscincéreket.
Prairie-k fiának álmodod magad,
kalandjaidban könnyü szárny emel,
nomád és hös vagy, szertelen, szabad!
Ezt a napot mégsem vesztettem el.”

(Áprily Lajos: Napló-részlet)

Élveztük a csodás nyarat, játszottunk és önfeledten nevettünk. Vigyáztunk magunkra és egymásra és nem felejtjük el, hogy a barátság az egyik legnagyobb kincs. A szervezők jövőre is várnak bennünket a közös programokra, vár bennünket az alkotás boldogsága, a régi és új barátok. Megfogadtuk, hogy jövőre is találkozunk, ugyanitt!

Vár az Erzsébet-tábor!

Szórád Endre


VISSZA A FŐOLDALRA>>