MARADÉKI TÁBOR 2015

Szívvel-lélekkel az anyanyelvünkért!

Csaknem 80 gyermek vett részt az Anyanyelvápoló Táborban Maradékon

2015.08.28.

Ismét egy újabb felejthetetlen hetet tölthettek el együtt a szerémségi szórványban élő gyermekek Maradékon a Vajdasági Magyar Pedagógiai Egyesület és a református gyülekezet szervezésében, a helybeliek támogatásával megtartott Anyanyelvápoló Táborban. Az, hogy szinte szemel láthatóan nő évről-évre az érdeklődés mind a gyermekek, mind a szüleik részéről, jelzi azt is, hogy van értelme a nem kis kihívást jelentő anyanyelvápolásnak, sok esetben újratanulásnak.

Az augusztus utolsó hetében (24-28) megtartott táborban csaknem 80 különböző korosztályú gyermek és fiatal vett részt, az óvódástól a középiskolásig, Maradékról és a környező településekről: Ürögről, Szávaszentdemeterről (S. Mitrovica), Nyékincáról, Herkócáról és Muzslyáról. A csütörtökön este megtartott Táborzáró Gálaműsoruk kellemes meglepetést tartogatott valamennyink számára, akik ott voltunk. Láthattuk, hogy mi mindent el lehet érni mindössze néhány nap alatt, ha szívvel-lélekkel, csapatmunkával összehangoltan és mégis játékosan egy húron pendül - a legnemesebb értelemben - az ovis, a kis- és nagy-diák, az oktatóikkal. Az előadott versekből, olykor nyelvtörő mondókákból, népdalokból alig lehetett sejteni, hogy a gyerekek közül sokan alig beszélnek magyarul. Oktatóik ezúttal is szerbül és magyarul is elmondták a gyerekeknek: mit, hogyan tegyenek. A közös cél érdekében tették, hogy minél jobban felkeltsék a gyermekek és szüleik érdeklődését az anyanyelv megtanulásának fontosságára. Biztató, hogy a református parókián működő óvoda mellett az idei tanévben a helyi általános iskolában ismét megnyílik a magyar, egyelőre összevont tagozat, I.-IV. osztályig.

A különböző foglalkozásokat Lukács Gabriella magyar tanárnő, Túri Izabella óvónő, Halász Dániel lelkipásztor, Molnár Róbert anyanyelvápoló-drámaoktató, Varga Viola és ifj.Gazsó Tibor királyhalmi folklóroktatók, valamint Volas Cibula Eleonóra kézművesség-oktató és Lukács Attila természetfotós vezették. Az évek óta folyamatosan megtartott táborok, az év közbeni (amióta a fiatal Halász házaspár a faluban szolgál) anyanyelvápoló órák jelentősége igazából a most, az iskolában megnyíló magyar tagozattal mérhető, mondta többek között Nagy Margit, a VMPE elnöke, köszöntve a Tábor minden résztvevőjét és a szép számban megjelenteket. A szórványokban teljesített küldetés fontosságáról beszélt köszöntőjében Halász Béla, a SZRKE püspöke. A nemzet határait a szórványokban az anyanyelv megtanulásával kell megvédeni, s ezért mindent meg kell tenni. Maradékon, mint mondta, hasonló a helyzet, mint a Dél-Bánátban, ott is, ahol ő szolgál: Hertelendyfalván. Isten áldását kérte a maradékiakra, a szerémségiekre, s mindazokra, akik e nemes cél érdekében munkálkodnak.

A maradéki Anyanyelvápoló Tábor, immár hagyományosan tábortűzzel, szalonnasütéssel zárult a gyermekek legnagyobb örömére. A tábor megszervezését a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatása tette lehetővé.

Stanyó Tóth Gizella

Fotó: Stanyó Gábor


MARADÉKI TÁBOR 2014

Szín-játék-tánc

2014. szeptember 5.

Augusztus 25-29-ig a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében zsibongó gyermekhad jött össze immár nyolcadik alkalommal a maradéki református parókián.

70 helybeli, nyékincai, mitrovicai, ingyiai, temerini, nagybecskereki és muzslyai gyermek vett rész a szórványtábor gazdag programján. Ismerkedési játékok, anyanyelvápolás, kézműves foglalkozások, beszéd és artikulációs gyakorlatok, természetismeret, táncoktatás, kincskeresés és vetélkedő tette színesebbé a gyermekek napjait. A táncoktatásra Gazsó Tibor és Varga Viola vállalkozott, beszédművelésre Molnár Róbert színművész, kézműves foglalkozásokra Volas Cibula Eleonóra. Az anyanyelvápolást, a természetismeretet és az ügyességi játékokat Lukács Attila és Lukács Gabriella vezette. Halász Dániel helybeli lelkész egyházi éneket tanított be a táborlakóknak. A maradékiak is hozzájárultak a tábor sikeréhez, szállást biztosítottak a vendégeknek. Sütöttek, főztek, és aki tudott, adományokkal járult hozzá a gyerekek változatosabb étkeztetéséhez. Csütörtök este a táborlakók műsorral kedveskedtek a helybelieknek, majd ezt követte a hagyományossá vált tábortűz és szalonnasütés. Pénteken Pali bácsi lovas kocsin, a gyermeksereg dalaival kísérve végigvonult a szorgos nép utcáin, a gyermekek nagy örömére. A tábor vetélkedővel zárult.

A vidéki gyerekek könnyes szemmel búcsúztak el egymástól, bízva abba, hogy jövőre újra találkozhatnak.

Lukács Gabriella, főszervező


VISSZA A FŐOLDALRA>>